Kontakt
- Sett med et utenforstående blikk kan politikken virke lukket og lite tilgjengelig. En innbygger som ikke er politisk aktiv og derfor ikke medlem i et politisk parti, kan oppleve avmakt i forhold til politiske prosesser, sier Merethe Lervåg, Arbeiderpartiet. Dette er hennes første periode i Nærøysund, men har mange år bak seg som folkevalgt i Vikna kommunestyre.
Jostein Skage
Publisert: 16.03.2025 kl 17:55
Sist oppdatert: 06.04.2025 kl 22:44
Publisert første gang 24.11.24 - Jeg har vært lærer og undervist i politikk og samfunnsfag i 30 år, det har sjelden vært elever i alderen 16 – 19 år som har fulgt med på streamen av kommunestyremøtene. De hadde lite kunnskap om kommunestyresaker, men var ofte kunnskapsrik om storting og rikspolitikk. Kanskje er lokalpolitikken kjedelig?
- Hvis dette stemmer, kan jeg forstå at politiske prosesser kun er for en indre krets. En løsning på dette er at massemedia tar mer ansvar for å sette søkelys på hvordan de politiske prosesser er. Når en sak har kommet til kommunestyret for vedtak, har gjerne denne saken versert over lengre tid. Det er med andre ord langsommelig arbeid å sette politiske vedtak ut i livet. - Dette kan også oppleves som avmakt for innbyggerne og kan medføre at interesse for lokalpolitikk reduseres. Spørsmålet vi må stille oss, som alltid vil være relevant, er hvor lav valgdeltakelse kan vi godta og fortsatt kalle dette et demokrati?
- Over en lang periode (flere ti år) har valgdeltakelse gått ned, og kommune- og fylkestingsvalg har færre stemmer enn ved et stortingsvalg. Dette synes jeg er rart, ettersom de fleste i Nærøysund kommune, mest sannsynlig kjenner en lokalpolitiker, sier Lervåg
Hun framholder at alle partier avholder medlemsmøter der de går gjennom saker før kommunestyret, og andre tema som er interessant, og på dagsorden. Medlemmene kommer også inn på møtene med egne saker. - Partidemokratiet er sterkt, så partimedlemmene sine stemmer har alt å si for hva kommunestyrepolitikerne skal mene, sier Merethe Lervåg.
Steinar Aspli, Senterpartiet minner om at kommunestyret er et vedtaksmøte, ikke et arbeidsmøte. -Likevel er det rom og ønskelig med mer debatt om sakene i kommunestyret. Her har partiene et ansvar å sørge for at alle sider ved en sak blir debattert. - I Nærøy kommune var det en åpen spørretime der representantene kunne stille spørsmål. Det mener jeg var positivt for oppmerksomheten rundt kommunestyret, og at de saker befolkningen var opptatt av kom opp. Flertallet i Nærøysund har tatt bort muligheten for at kommunestyremedlemmene kan stille spørsmål i spørretime, sier Steinar Aspli.
Hva når flertallet trumfer mindretallet i partiene og reelle meningsforskjeller ikke kommer til overflaten? - Overstyring, eller det som blir benevnt som partidisiplin, er det i liten grad i Høyre, og aldri blitt et spørsmål som har blitt stilt på spissen i vår gruppe, sier Tom Roger Moen, som er med i formannskapet for Høyre.
-Jeg har ennå ikke opplevd at avvikende meninger i vår gruppe har blitt forsøkt undertrykt, eller at «partipisken» har blitt anvendt. For et par møter siden var jeg selv på talerstolen og argumenterte mot flertallet i vår gruppe, sier Merethe Lervåg. - Det skal være takhøyde i partiet i de fleste saker. Går et vedtak på tvers av egen overbevisning, er det i kommunestyret, så vel i fylkestinget og Stortinget, mulighet for å melde fravær. Alternativt avklare uenigheten på forhånd, slik at gruppeleder har kunnskap om dette. Det er krevende hvis dette er i en sak der flertallet er svakt og der alle stemmer må telles med, sier hun.
- Andreas Lauritz Sørensen. I et leserinnlegg skrev du at selv om du støttet nedleggingen av Friskhus, manglet du var informasjon i beslutningsgrunnlaget da kommunestyret behandlet saken. Hva savnet du?
- Det er opplysningen som Roger Dekkerhus meldte fra om i leserinnlegg/intervju om avtaler Nærøy kommune hadde inngått med Helse Nord-Trøndelag og som Nærøysund er bundet av. Jeg vil berømme Roger Dekkerhus for at han har engasjert seg, og måten han medvirket til å opplyse saken.
- Du og Stein Bakke vil skjerme kjøkkenet ved sjukeheimen på Kolvereid. Vil du stå ved dette hvis de i øvrige i gruppen eller partiet motsetter seg dette? - Det er et spørsmål vi eventuelt må ta der og da. Det er tre alternativer ifølge vedtektene i FRP. Stemme med flertallet Flertallet fristiller mindretallet Stemme imot, og jeg er ute av partiet.
– Selvsagt skal både offentlig ansatte og tillitsvalgte kunne kommentere saker i egen kommune eller egen arbeidsplass som de er opptatte av eller har en mening om, sier Trond Ellefsen, leder for arbeidstakerorganisasjonen Delta.
Om du trodde at Rallkattlia bare eksisterte i universet til forfatter Arthur Arntzen? Da har du tatt tatt feil. Så vel Statens Kartverk, som vegkartet til Gratangen kommune kan dokumentere det.
- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken". Hvor går grensen...
Alle vet at det er forskjell på «Jørgen Hattemaker og Kong Salamo». Sånn er det ikke i Norges Lover, eksempelvis verken i Grunnloven §100, kommuneloven, forvaltningsloven, eller arbeidsmiljøloven.
Merete Lervåg, Ap: Hvor lav valgdeltakelse kan vi godta og fortsatt kalle dette et demokrati?
Hvor går grensen mellom personalansvaret for kommunedirektøren, og kommunestyrets rett og plikt til å uttrykke meninger om det som blir framført i det viktigste politiske organet i kommunen?