Kontakt
Alle vet at det er forskjell på «Jørgen Hattemaker og Kong Salamo». Sånn er det ikke i Norges Lover, eksempelvis verken i Grunnloven §100, kommuneloven, forvaltningsloven, eller arbeidsmiljøloven. Der foreskrives IKKE «Ulikhet for loven».
Jostein Skage
Publisert: 05.04.2025 kl 14:50
Sist oppdatert: 23.04.2025 kl 21:18
Likevel er det som om at ledelsen i Nærøysund kommune ikke enser prinsippet «Likhet for loven»?
Ja, det er en alvorlig anklage. Hva annet enn ulikhet for loven gjelder når kommunedirektøren slipper til med et følelsesladet partsinnlegg, hvor han i lovens forstand er «omvarslet», og dermed utelukket fra å si noe som helst offentlig. Mens de som etter arbeidsmiljøloven, følger reglene til punkt og prikke, og sin rett til å varsle om at arbeidsmiljøet er preget av «fryktkultur», blir uthengt i full offentlighet.
For «ørtene» gangen kommer ytrenamdal.no tilbake til det historiske kommunestyremøtet torsdag 7. november 2024. Det toppet seg med en orientering fra kommunedirektøren preget av at han var blitt forulempet av Namdalsavisas serie «Helsekrisen i Nærøysund».
Enda til hadde avisartiklene skadet kommunens omdømme, og han som øverste leder ikke kunne la passere. Om omdømme skulle ha betydning i det hele tatt, sett i sammenheng med alvoret i saken. Dette hensynet er for lengst utelukket som relevant i denne sammenhengen, har Stortinget fastslått.
Etter 22 minutter med påstander om at Namdalsavisa drev «kampanje», og at han «visste» hvordan det hele hang sammen. Kanskje satt tilhørerne igjen med inntrykket. «Stakkars mann. som blir utsatt for noe sånt».
Sympatien for kommunedirektøren ble muligens ikke mindre etter at ordføreren påpekte at man måtte vise hensyn til den personlige belastningen som kommunedirektøren var blitt utsatt for. Han formante kommunestyret til å vise sitt ansvar som arbeidsgiver for KD, og at det var andre fora som eventuelle innsigelser hørte heime.
Ordføreren sa ikke noe om at varslingssaker ikke har noe å gjøre i kommunestyret i det hele tatt. Han tenger ikke gå å lengre enn til kommunens arkiv for å finne varslingsreglementet, som alle arbeidsgiver med flere enn fem ansatte er pålagt.
Kanskje flertallet neste gang skal stemme for politikeropplæring, om det temaet kommer dagsorden en gang til. Om det er vanskelig å få det til, finnes det nettbaserte kurs
I løpet av knapt åtte minutter sa ordføreren blant annet: «Det kom ikke fram noe nytt i avisartiklene, som vi ikke visste fra før».
Kunne det være slik at ordføreren og flere andre i salen var kjent med påstandene om fryktkultur, men uten å si noe om hva politisk ledelse, eventuelt andre, hadde foretatt seg? Praktiseres «Likhet for loven» i kommunen?
I kommunedirektørenes orientering ble det demonstrert ytterligere lovbrudd. «Varslere» - definert i arbeidsmiljøloven som personer varsler om uønskede hendelser/forhold, skal beskyttes. Disse skal ikke utsettes represalier eller krenkende handlinger.
Streaming og avskrift fra ordførerens orientering 7. november 2024
Streaming og avskrift fra kommunedirektørens orientering 7. november 2024
– Selvsagt skal både offentlig ansatte og tillitsvalgte kunne kommentere saker i egen kommune eller egen arbeidsplass som de er opptatte av eller har en mening om, sier Trond Ellefsen, leder for arbeidstakerorganisasjonen Delta.
Om du trodde at Rallkattlia bare eksisterte i universet til forfatter Arthur Arntzen? Da har du tatt tatt feil. Så vel Statens Kartverk, som vegkartet til Gratangen kommune kan dokumentere det.
- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken". Hvor går grensen...
Alle vet at det er forskjell på «Jørgen Hattemaker og Kong Salamo». Sånn er det ikke i Norges Lover, eksempelvis verken i Grunnloven §100, kommuneloven, forvaltningsloven, eller arbeidsmiljøloven.
Merete Lervåg, Ap: Hvor lav valgdeltakelse kan vi godta og fortsatt kalle dette et demokrati?
Hvor går grensen mellom personalansvaret for kommunedirektøren, og kommunestyrets rett og plikt til å uttrykke meninger om det som blir framført i det viktigste politiske organet i kommunen?
ytrenamdal.no tar nå i bruk en teknisk løsning gir alle muligheter for å kunne løfte fram «alt», fra det allmenne til de mer spesialiserte temasider. Historier fra glemselen tilhører den kategorien.
Salg av DPS-bygget skulle skaffe penger i en fart til den slunkne kommunekassen i Nærøysund. Det kommunestyret ikke visste, var at salget kunne drøye i åtte år. Dette på grunn av klausuler, som kommunedirektøren ikke fortalte noe om, da de overlot til ham å forberede salget.