Klargjør siden...
Ytre Namdal

Tilbakeblikk

«Lekaordføreren slapp å gå i haug»

Ordfører Per Helge Johansen på toppen av Herlaugshaugen. Han vil vise Dagbladet endestasjonen for den som ikke knelte for kongen, slik  Kong Herlaug hadde gjort 1200 år tidligere. Nå gjaldt det ikke Kong Harald selv, men en av hans menn, kommunalminister Jan Tore Sanner.

Ordfører Per Helge Johansen på toppen av Herlaugshaugen. Han vil vise Dagbladet endestasjonen for den som ikke knelte for kongen, slik Kong Herlaug hadde gjort 1200 år tidligere. Nå gjaldt det ikke Kong Harald selv, men en av hans menn, kommunalminister Jan Tore Sanner.

Ordfører Per Helge Johansen slapp «å vurdere» og følge sambygningen Kong Herlaug om å gå i haug om Leka enda en gang måtte kapitulere for statsmakten. Med hjelp fra Krf snudde flertallet på Stortinget 7. desember 2017, verken Bindal eller Leka skulle lenkes til Nærøy og Vikna.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2025 kl 22:16

Etter 1200 år er Herlaughaugen ennå et symbol på uviljen på Leka om å la seg underkaste seg, uansett hvem som representerte statsmakten, Harald Hårfagre eller Jan Tore Sanner, Kong Haralds mann i 2017.
I juni 2017 ble øykommunen Leka og nordlandskommunen Bindal dratt med i dragsuget av kommunereformen til Høyre. Seks måneder senere ble lenkene til det som ble Nærøysund kuttet.

Leka, med ordfører Per Helge Johansen i spissen, hadde alliert seg med ni andre kommuner i «Øykommuneprosjektet». Dette ble ledet av Krf ordføreren i Træna, Per Pedersen. Allerede da kommunalminister Jan Tore Sanner i 2013 raslet med planene om å endre kommunegrensene, inngikk de minste øykommunene uten fastlandsforbindelse samarbeid. De engasjerte Ruralis i 2014, tidligere Norsk Senter for Bygdeforskning, for å belyse øykommunenes betydning for små samfunn og situasjon i forhold til kommunesammenslåinger.

Fravær av kunnskap

Ekspertutvalget som innledet reformprosessen gjorde ingen vurdering av de særskilte utfordringene som de små øykommunene sto overfor. Rapporten «Kommunereformen og øykommuner uten landfast forbindelse», er den eneste forskningsbaserte vurderingen av disse kommunenes utfordringer, ble det fastslått i rapporten.

Forskerne mente at spørsmål representantene for øykommunene burde stille overordnede myndigheter var:
• Mener samfunnet alvor med målsettingen om å bevare hovedtrekkene i bosettingsmønsteret?
• Mener samfunnet alvor med målsettingen om at den lokale velferden skal være den samme over hele landet?

Gikk til verket

Per Helge Johansen framholder at rådmannen i Leka på den tiden, Solveig Slyngstad, gjorde en forskjell. Hun hadde bakgrunn fra statlig forvaltning, og tok en rekke initiativ som satte Leka på kartet. Blant annet et oppmerksomt møte med blant andre leder for kommunalkomiteen Helge Andre Njåstad Frp, som var saksordføreren for kommunereformen. Hun skrev også søknaden til Stortinget om reversering av tvangsvedtaket. Det ble enstemmig vedtatt i Leka kommunestyre.

Da Stortinget 8. juni 2017 skulle avgjøre skjebnen til kommunene, var det kun Leka som fremdeles var på lista over øykommunene som skulle opphøre å eksistere, og slik ble det etter den skjebnesvangre debatten.

Hemmelig tvangsliste

- Noe før ble vi gjort kjent med en hemmelig liste. VG ringte meg klokken 07.30 en lørdag morgen. Journalisten kunne fortelle at Leka sto på en liste over kommuner som skulle tvinges sammen.
Utrulig og urimelig mente vi, men dette var første lekkasjen fra Solbergregjeringen, sier Per Helge Johansen

- Jeg ble deretter invitert til debatten på NRK. Her var også kommunalminister Sanner. «Blir bra og robust», var alt han sa.

- Jeg var tydelig på at vi var mer robust som liten kommune, enn som utkant, slukt av storkommunen. Dessuten framholdt jeg kommunens betydning som den største arbeidsplassen og eget budsjett i et lite samfunn som Leka.

- I kystgruppesamarbeidet var det ingen støtte å få. Leka måtte ta kampen på egen hånd, sier gammelordføreren Johansen. Tvert imot var det mange i nabokommunene som applauderte forlaget om å innlemme Leka og Bindal. Dette gjaldt eksempelvis fylkesmannen, Inge Ryan og rådmann Roy Harald Ottesen i Vikna.

- I etterkant har vi savnet det interkommunale samarbeidet i Kystgruppen, som fungerte godt for Leka, Nærøy, Vikna og dels Bindal. Det ble avsluttet i forkant av kommunereformen, mot Lekas vilje og stemmer, sier Per Helge Johansen

Gått i haug?

- Hva vil du ha gjort om statsmakten hadde overstyret Leka enda en gang. Hadde du gjort det samme som sambygningen din, Kong Herlaug, og gått i haug på Skei?
- Hva annet kunne jeg gjort, i så fall ville det ha blitt en haug til, ler Per Helge Johansen.

Kommunereformen Vis flere

Kommunereformen sett i etterkant

Kommunereformen sett i etterkant

Intensjonsavtalene som Amund Hellesø og Steinar Aspli inngikk i 2016 fikk forskjellig mottakelse i Vikna og Nærøy. Befolkninga sa nei til sammenslutning, og dermed en av kommunene som ble tvunget til å gå inn i storkommunen av Stortinget ett år senere, mens nærøyværingene sa ja, og dermed...

Det er over – Bindal opphører som kommune, tenkte ordføreren
Sanner fikk som bestilt

Tilbakeblikk

Sanner fikk som bestilt

Skjeldal og Njåstad leverte tvangsvedtakene

Jan Tore Sanner lovet frivillighet hvor kommuner ikke hindret andre å gå sammen. Bindal er ikke i vegen for noen, sa Lisbeth Berg-Hansen.

«Lekaordføreren slapp å gå i haug»

Tilbakeblikk

«Lekaordføreren slapp å gå i haug»

Ordfører Per Helge Johansen slapp «å vurdere» og følge sambygningen Kong Herlaug om å gå i haug om Leka enda en gang måtte kapitulere for statsmakten. Med hjelp fra Krf snudde flertallet på Stortinget 7. desember 2017, verken Bindal eller Leka skulle lenkes til Nærøy og Vikna.

Ville dele Bindal i to

Tilbakeblikk

Ville dele Bindal i to

Tilhengerne for en storkommune i Bindal var i hovedsak å finne i ytre deler av kommunen, blant annet på Bindalseidet. Her markerte venstremannen Magnar Bøkestad seg som forkjemper for felles kommune.

Nærøysund – tilfeldig eller skjebnebestemt?

Selv om sammenslåing av Vikna og Nærøy langt fra var en ny ide, satte kommunereformen til Solbergregjeringen fusjonering på kartet. Det ble klart allerede da Erna inntok regjeringskontorene høsten 2013.