Kontakt
Helene Samnøy har etablert et digitalt nettverk for Varslerhelter, som hun benevner personer som varsler om kritikkverdige forhold Foto: Lastet ned fra hennes facebook-konto
– Jeg vil hjelpe dem som står i det samme som jeg har gjort. Jeg opplevde å være så alene. Ingen snakket med meg. De som er utsatt for fryktkultur trenger å vite at de ikke er alene.
Jostein Skage
Publisert: 23.04.2025 kl 22:23
Første gang publisert 05.12.24 Helene Samnøy er utdannet som sykepleier og innen administrasjon og ledelse. Hun har jobbet som miljøarbeider, miljøterapeut og sykepleier – og 16 år som leder, blant annet som HR-sjef i en frivillig organisasjon. Og så har selv blitt utsatt for fryktkultur.
Jeg kan ikke bare glemme det. Det handler om mange flere enn meg. Og nå har jeg muligheten, sier Helene Samnøy.
– Jeg er i oppstart på sosiale media for å lage en digital plattform, ressursbank og medlemsportal for alle VARSLINGSHELTENE, og alle de som heier på og støtter Varslingsheltene, som bør være våre forbilder. Jeg tror på at vi sammen kan få til endring, sier hun.
– Jeg vil hjelpe dem som står i det samme som jeg har gjort. Jeg opplevde å være så alene. Ingen snakket med meg. De som er utsatt for fryktkultur trenger å vite at de ikke er alene. Man blir utrolig redd, så redd at man låser seg inne. Jeg skal skape et nettverk for de som er utsatt for dette, sier hun.
Bedriften hun er i ferd med å etablere skal hjelpe folk som blir eller har blitt utsatt for fryktledelse og trakassering på jobben, på bakgrunn av at de har varslet eller på annen måte sagt fra om problemer på vegne av kolleger, pasienter, barn eller unge.
– Jeg vil hjelpe dem som står i det samme som jeg har gjort. Jeg opplevde å være så alene. Ingen snakket med meg.
– De som er utsatt for fryktkultur trenger å vite at de ikke er alene. Man blir utrolig redd, så redd at man låser seg inne. Jeg skal skape et nettverk for de som er utsatt for dette, sier Helene Samnøy hun.
Facebook Instagramm
- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken". Hvor går grensen...
I det norske arbeidslivet ser vi en økende tendens til at dyktige, engasjerte ansatte velger å forlate jobbene sine. De orker ikke lenger å være en del av et system preget av fryktledelse og fryktkultur.
Forsvaret av varslerinstituttet handler grunnleggende sett om ytringsfrihet vår i arbeidslivet. Det handler om retten til å si fra om alvorlige feil man observerer mens man er på jobb.
I kommunestyremøte i Nærøysund 7. november 2024, sa kommunedirektør Karl-Anton Swensen at Namdalsavisa drev kampanje mot kommunen. Bakgrunn var intervjuene med ansatte i helsesektoren om arbeidsmiljøet og "fryktkulturen," som flere over lengre tid hadde hevdet eksisterte i kommunen.
Med utgangspunkt i det politiske miljøet, har ytrenamdal.no forsøkt å trekke en linje gjennom den omtalte fryktkulturen i Nærøysund kommune. I desember 2024 var det kun tre personer som hadde problematisert «fryktkultur» i et offentlig forum i Nærøysund: Kommunedirektøren, Steinar Aspli...