Kontakt
Folk har gjennom alle disse åra sagt: «Når krigen er slutt, blir det mangt merkelig å høre», og det er sant. Etter kvart blir det mangt merkelig å høre. Foreløpig har en ikke kommet så langt at en riktig har kunnet slippe laus flommen av beretninger. Men det kommer porsjonsvis.
Jostein Skage
Publisert: 28.03.2025 kl 14:15
Sist oppdatert: 06.04.2025 kl 15:23
Det er mange som har opplevet mye rart i denne tida. Mellom anna har vi hatt skoggangsmenn på forskjellige steder i Namdalen – bortsett fra guttene våre som lå i fjellet som sabotasjetropper.
Kjøpmann, tidligere ordfører, Bjarne Krekling, Foldereid og Asbjørn Moe fra Nærøy, levde som skoggangsmannsliv fra september 1944 til i februar 1945. De bodde først i telt i skogene ved Kreklingen - seinere bygde de ved gode venners hjelp ei lita hytte ved Fuggelmoen i Folla og bodde der til de tok vegen over fjella til Sverige i vinter. De hadde selvfølgelig mange slitsomme dager i denne skoggangstida – men det gikk bra.
Thorvald Horven fra Kolvereid og Peder Saltvedt på Buøy måtte friste noenlunde samme tilværelse – de reiste ikke over grenda, men holdt seg gjømt på eller ved heimstaden. Likeså snekker Borgan fra Vikna – en bror av den kjente kommunepolitiker, sekretær Bjarne Borgan. Han oppholdt seg en stor del av tia på Vetterhus i Vemundvik.
Samtlige av disse var ettersøkt og skulle arresteres i forbindelse med Viknaaffæren i fjor haust. Vi husker godt den redsel og avmakt som greip folket her i Namdalen da Gestapopatruljer gikk laus med massearrestasjoner i Nærøy og Vikna, Kolvereid, Foldereid og i Namsos. Over halvannet hundre mennesker ble send til fengsel i løpet av noen få dager. De fleste ble mer eller mindre mishandlet. Og en kan vel gå ut fra at Harald Henrikø fra Vikna ble pint i hjel under avhørene.
Årsaken til denne affæren kjenner en delvis til no. I allfall kan det sies så pass allerede at det var Rinnan-gjengens folk som hadde kommet seg inn i organisasjonen der ut – og gitt seg ut som betrodde folk fra… forts side 4, som dessverre ikke er tilgjengelig her og nå.
Kilde: Nærøyfolket 1920 – 1970. Forfatter Runbjørg Bremset Hansen
Kjøpmann, tidligere ordfører, Bjarne Krekling, Foldereid og Asbjørn Moe fra Nærøy, levde som skoggangsmannsliv fra september 1944 til i februar 1945.
Når loven sier en ting, og virkeligheten er enn annen, henger ikke lov og praksis sammen. Da forekommer det at klagesaker blir liggende uløste. Selv med Statsforvalteren innkoblet. Det betyr ikke at pasientene skal unnlate å kreve sin rett. Noen ganger fører det til endringer.
- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken". Hvor går grensen...
- Vi kan ikke skaffe mobildekning i Skrøyvdalen, om vi så ville. Kravet er at en offentlig instans må ta initiativet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
Salg av DPS-bygget skulle skaffe penger i en fart til den slunkne kommunekassen i Nærøysund. Det kommunestyret ikke visste, var at salget kunne drøye i åtte år. Dette på grunn av klausuler, som kommunedirektøren ikke fortalte noe om, da de overlot til ham å forberede salget.