Kontakt
Mobilmast uten mobil i 15 år. Oppstår ulykker på Skrøyvdalsvegen. Alene er man avskåret fra å kontakte omverden. Igjen blir det arbeidet for å rette på forholdet. Foto Vegard Grande
I femten år har det stått en mobilmast på Jettenlifjellet ved Salsbruket uten mobil. Den ble bygd av Firmaet Albert Collett etter initiativ fra Direktoratet for sivilt beredskap DSB, men også med tanke på mobilsender.
Jostein Skage
Publisert: 01.04.2025 kl 02:10
Sist oppdatert: 03.04.2025 kl 22:36
Mobilinstallasjonen er stipulert til 2,5 millioner kroner, men uvisst om noen tar den regninga. Telenor går fri i første omgang. EU regler fordrer at en offentlig aktør utlyser et anbud. Da kan for eksempel Telenor tre til. Dette i motsetning til i tidligere tider, da kunne Telenor inngå en direkte avtale en kommune, samt tok halvparten av regninga.
I «2009 penger» investerte Firmaet Albert Collett 700 – 800 tusen kroner. Dette også med tanke på et lukket samband i bedriften. I stedet ble satellittelefon tatt i bruk, opplyser Trygve Ebbing.
Tross gjentatte initiativ, er kritiske deler av Skrøydalsvegen fortsatt uten dekning. Selv om nødnettet for ambulanse, politi og brannvesenet har vært på plass i alle år, vil ensomme bilister, eller andre som kommer ut for en ulykke, være prisgitt forbipasserende. Men heller ikke i de tilfeller vil det være problemfritt.
Skal en hjelpe til på stedet, eller komme seg til et sted for å varsle? Dette dilemmaet er uløselig i krevende situasjoner.
På nytt er det tatt initiativ. Primus motor på Salsbruket, Per Ivar Lian står på. Denne gangen er det Terje Sørvik som jobber med saken, blant sine kollegaer på Stortinget, og ellers i statsforvaltning. Han rapporter at det ennå ikke er noe resultat.
Direktoratet for Sivilt Beredskap bekrefter sin tilstedeværelse, men er forhindret fra å gi ytterligere informasjon.
Mer informasjon gir dekningsdirektøren i Telenor, Bjørn Amundsen. Han bekrefter at Telenor har vært i befatning med saken.
Dette er ingen regningssvarende investering, som i tidligere tider ofte ble løst med at for eksempel en kommune og Telenor spleiset.
Dette er ikke lenger mulig, om så Telenor hadde vært med på notene. Nå setter et EU-direktiv en effektiv stopper for raske løsninger. Enten teleoperatøren heter Telenor eller noe annet, må en offentlig aktør lyse ut e et anbud for at dette skal bli mulig å involvere seg i. Det finnes budsjett for investeringer i infrastruktur.
Ordfører Amund Hellesø har ikke kjennskap til om Nærøysund kommune for tiden er involvert i mobildekninga ved Salsbruket, men han skulle komme tilbake med svar på spørsmålet. Så langt har det ikke skjedd.
Bjørn Reidar Amundsen (født 1957) har siden 1995 vært dekningsdirektør i Telenor Norge. Amundsen. Han har i disse årene vært ansvarlig for å kartlegge dekning av mobilnettet til Telenor. Han har vært en medspiller for norske utkantkommuner, blant annet i forbindelse med lanseringen av en utbyggingsmodell med «spleiselag» mellom kommuner og mobiloperatører fra 2007, også omtalt som Haga-modellen etter statsråd Åslaug Haga. Kilde Wikepedia
Området som nevnes har vært diskutert flere år med blant annet Høylandet kommune, forteller Bjørn Amundsen. Per i dag har det ikke vært mulig å finne finansiering til et samarbeidsprosjekt fra kommunens side. Telenor diskuterte dette området med kommunen senest i 2023, men dette medført ikke noe anbud, som eventuelt Telenor kunne melde sin interesse for.
Kostnadene som et prosjekt på Jettenlifjellet må kalkuleres før en kan si noe sikkert. Grovt sett vil det være i størrelse 2,5 milloner kroner, opplyser Bjørn Amundsen i Telenor.
Når loven sier en ting, og virkeligheten er enn annen, henger ikke lov og praksis sammen. Da forekommer det at klagesaker blir liggende uløste. Selv med Statsforvalteren innkoblet. Det betyr ikke at pasientene skal unnlate å kreve sin rett. Noen ganger fører det til endringer.
- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken". Hvor går grensen...
- Vi kan ikke skaffe mobildekning i Skrøyvdalen, om vi så ville. Kravet er at en offentlig instans må ta initiativet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
Kjøpmann, tidligere ordfører, Bjarne Krekling, Foldereid og Asbjørn Moe fra Nærøy, levde som skoggangsmannsliv fra september 1944 til i februar 1945.
Salg av DPS-bygget skulle skaffe penger i en fart til den slunkne kommunekassen i Nærøysund. Det kommunestyret ikke visste, var at salget kunne drøye i åtte år. Dette på grunn av klausuler, som kommunedirektøren ikke fortalte noe om, da de overlot til ham å forberede salget.