Klargjør siden...
Hva kan vi kreve?

Pasientombudet informerte

Hva kan vi kreve?

Når loven sier en ting, og virkeligheten er enn annen, henger ikke lov og praksis sammen. Da forekommer det at klagesaker blir liggende uløste. Selv med Statsforvalteren innkoblet. Det betyr ikke at pasientene skal unnlate å kreve sin rett. Noen ganger fører det til endringer.

Ordfører Amund Hellesøs om kommunestyrets kollektive ansvar for kommunedirektøren

Kommunestyret i Nærøysund 7. november 2024

Ordfører Amund Hellesøs om kommunestyrets kollektive ansvar for kommunedirektøren

- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken".

Hvor går grensen...

Mobilmast uten mobil i 15 år

Mobilmast uten mobil i 15 år

- Vi kan ikke skaffe mobildekning i Skrøyvdalen, om vi så ville. Kravet er at en offentlig instans må ta initiativet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Kommunereformen sett i etterkant

Kommunereformen sett i etterkant

Intensjonsavtalene som Amund Hellesø og Steinar Aspli inngikk i 2016 fikk forskjellig mottakelse i Vikna og Nærøy. Befolkninga sa nei til sammenslutning, og dermed en av kommunene som ble tvunget til å gå inn i storkommunen av Stortinget ett år senere, mens nærøyværingene sa ja, og dermed...

1920 Anna fra Buøya
Amatørens teater

Amatørens teater

Salg av DPS-bygget skulle skaffe penger i en fart til den slunkne kommunekassen i Nærøysund. Det kommunestyret ikke visste, var at salget kunne drøye i åtte år. Dette på grunn av klausuler, som kommunedirektøren ikke fortalte noe om, da de overlot til ham å forberede salget.

Nærøysund – tilfeldig eller skjebnebestemt?

Selv om sammenslåing av Vikna og Nærøy langt fra var en ny ide, satte kommunereformen til Solbergregjeringen fusjonering på kartet. Det ble klart allerede da Erna inntok regjeringskontorene høsten 2013.

Nærøysund – maraton uten ende?

Første januar 2014 passerte «Stor-Nærøy» 50 år som kommune. Knapt noen enset muligheten for å markere denne milepælen, verken på den ene eller annen måten: Samlivet hadde gått seg til.

Da ingen sa noe!

Hvor går grensen mellom personalansvaret for kommunedirektøren, og kommunestyrets rett og plikt til å uttrykke meninger om det som blir framført i det viktigste politiske organet i kommunen?

DEL 6 Fryktkultur gjennom ett år

Fryktkultur bare løse påstander?

Med utgangspunkt i det politiske miljøet, har ytrenamdal.no forsøkt å trekke en linje gjennom den omtalte fryktkulturen i Nærøysund kommune. I desember 2024 var det kun tre personer som hadde problematisert «fryktkultur» i et offentlig forum i Nærøysund: Kommunedirektøren, Steinar Aspli...

Kommentarer

DEL 4: Fryktkultur gjennom ett år

«Namdalsavisa driver kampanje»

- Ei bekymringsmelding innebærer en lovpålagt aktivitetsplikt fra arbeidsgiver. Det står i arbeidsmiljøloven. I tillegg er det understreket i reglene om internkontroll, vi har undersøkelse og aktivitetsplikt for slike typer prosesser, sa kommunedirektør Karl-Anton Swensen i kommunestyret 7....

DEL 3 Fryktkultur gjennom ett år:

Påstander om fryktkultur skaper problemer for administrasjonen

– Kom ikke og si at vi ikke gjør noe med problemet, sa kommunedirektør Karl Anton Swensen i møte med blant annet fagforeningene. Dette etter at Steinar Aspli i et intervju i Ytringen, på nytt etterlyste tiltak for å få bukt med fryktkulturen i kommunen.

DEL 2 fryktkultur igjennom ett år:

Politikerne fikk ingen sak om arbeidsmiljøet

Første februar 2024 kom og gikk. Kommunestyret fikk ingen sak om arbeidsmiljøet, slik det ble vedtatt av en enstemmig forsamling 30. oktober året før.

DEL 1 Fryktkultur igjennom ett år:

Fryktkultur er som forkjølelse – den kommer og går?

Fryktkulturens historie i offentlige forum i denne valgperioden i Nærøysund startet 30.oktober 2023 - formidlet i seks episoder.