Klargjør siden...
Ytre Namdal

Nærøysund – maraton uten ende?

Første januar 2014 passerte «Stor-Nærøy» 50 år som kommune. Knapt noen enset muligheten for å markere denne milepælen, verken på den ene eller annen måten: Samlivet hadde gått seg til.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2025 kl 22:20

Publisert første gang 27.10.24
Da var det ganske annet i oppløpet til tvangsekteskapet mellom de fire kommunene Gravvik, Foldereid, Kolvereid og Nærøy, og lenge etterpå. Hederskronede høvdinger og forsvarere av lokalsamfunn sto på barrikadene mot sentralisering og tap av innflytelse. Og mange fikk rett – utviklingen gikk i revers. Hva hadde skjedd om kommunene hadde fått leve videre?

Utviklingen skjebnebestemt?

Sett i bakspeilet ville utviklingen valset over grendeskoler, aldersheimer, postkontorer og annet som forduftet. En ting er sikkert, de visste hva de hadde. Også hva som hadde skjedd forut. Fraflytting, nedlagte skoler, og alt annet utviklingen rundt dem førte med seg. Altså en kamp mot vindmøller?

Heller ikke før i tiden var man alltid seg selv nok. Regionalt samarbeid ble et mantra. Kystgruppen, med Flatanger på laget, etterfulgte Samarbeidsnemda i Ytre-Namdal med Kolvereidmannen, Jakob Paulsen som primus motor. I deres forslag var alltid rubrikken «Motivering» - en tydelig beskjed om hva som kunne oppnås om saken vant gehør.

Bare menn?

Nei, men i mindretall. Blant kvinnene i styre stell var ordfører i Foldereid, senere trygdesjef Randi Breivik. Helga Wennevik var i en årrekke medlem i kommunestyrene i Kolvereid og Nærøy. I den nye kommunen hadde hun jobben som biblioteksjef. Begge ble lyttet til. Etter hvert meldte det seg flere og flere kvinner i tråd med utviklingen ellers.

«Motivering»

Om «motivering» hadde blitt med videre i det kommunale vokabularet, ville kanskje saksbehandlere blitt nødt til å gi mer konsentrerte framstillinger. Muligens ville de folkevalgte hatt det noe enklere å skille mellom det viktige og det mindre viktige i den omfangsrike prosaen som blir servert? Ettersom de digitale dokumentene er uten begrensninger i omfang, og dessuten mulighetene som «klipp og lim» gir, blir det alltid flere hundre sider, ikke sjelden 1000 sider lesestoff, til ett eneste formannskapsmøte. Er dette den enkle forholdsregelen for ikke å ta med alle forbehold og formaliteter – dermed forminske risikoen for kritikk fra oven?

Klart språk

Jakob Paulsen og hans likesinnede hadde neppe hensynet til formalia forrest i skallen. Dessuten, om tema «klart språk» skulle komme på kompetanseplanen i Nærøysund, la seniorkonsulent Roy Ottesen bestige kateteret. Erfaringene tilsier at de folkevalgte også behøver å kunne velge mellom alternative løsninger.

Mye gnager

I ballasten til nyvinningen Nærøysund ligger det mange utkjempede slag å gnager. Plassering av Ytre Namdal Videregående skole på Rørvik, ikke Kolvereid. Flyplassen ble bygd på Ryum, ikke på Sandhalsen. Kongen befalte at Kolvereid skulle få bystatus - dog landets minste. Vinmonopolet mente at dette betinget polutsalg, noe som oppveide de tidligere smertefulle tapene på landsiden av Nærøysundet.

På den andre siden ble Nærøy og Vikna Fellesvassverk, og bruprosjektene, feiret i samarbeidets ånd.

Hva nå?

Om det ikke er genetiske variabler som gjør seg gjeldende, er det vett og forstand som kan gi en balansert og allmenn akseptert utvikling. Blir likevel andre og tredje generasjoner av «seierherrer» og «tapere», fra de forgagne konflikter, toneangivende?

Vår alles, nå salige Johan Eliassen, sa en gang i en diskusjon om Namdalsavisas lokalkontor i Ytre Namdal: «Eg har ein tanke og ein mistanke. Og det kan ingen ta i frå meg».

Kommunereformen Vis flere

Kommunereformen sett i etterkant

Kommunereformen sett i etterkant

Intensjonsavtalene som Amund Hellesø og Steinar Aspli inngikk i 2016 fikk forskjellig mottakelse i Vikna og Nærøy. Befolkninga sa nei til sammenslutning, og dermed en av kommunene som ble tvunget til å gå inn i storkommunen av Stortinget ett år senere, mens nærøyværingene sa ja, og dermed...

Det er over – Bindal opphører som kommune, tenkte ordføreren
Sanner fikk som bestilt

Tilbakeblikk

Sanner fikk som bestilt

Skjeldal og Njåstad leverte tvangsvedtakene

Jan Tore Sanner lovet frivillighet hvor kommuner ikke hindret andre å gå sammen. Bindal er ikke i vegen for noen, sa Lisbeth Berg-Hansen.

«Lekaordføreren slapp å gå i haug»

Tilbakeblikk

«Lekaordføreren slapp å gå i haug»

Ordfører Per Helge Johansen slapp «å vurdere» og følge sambygningen Kong Herlaug om å gå i haug om Leka enda en gang måtte kapitulere for statsmakten. Med hjelp fra Krf snudde flertallet på Stortinget 7. desember 2017, verken Bindal eller Leka skulle lenkes til Nærøy og Vikna.

Ville dele Bindal i to

Tilbakeblikk

Ville dele Bindal i to

Tilhengerne for en storkommune i Bindal var i hovedsak å finne i ytre deler av kommunen, blant annet på Bindalseidet. Her markerte venstremannen Magnar Bøkestad seg som forkjemper for felles kommune.

Nærøysund – tilfeldig eller skjebnebestemt?

Selv om sammenslåing av Vikna og Nærøy langt fra var en ny ide, satte kommunereformen til Solbergregjeringen fusjonering på kartet. Det ble klart allerede da Erna inntok regjeringskontorene høsten 2013.

Nærøysund Vis flere

Hva kan vi kreve?

Pasientombudet informerte

Hva kan vi kreve?

Når loven sier en ting, og virkeligheten er enn annen, henger ikke lov og praksis sammen. Da forekommer det at klagesaker blir liggende uløste. Selv med Statsforvalteren innkoblet. Det betyr ikke at pasientene skal unnlate å kreve sin rett. Noen ganger fører det til endringer.

Ordfører Amund Hellesøs om kommunestyrets kollektive ansvar for kommunedirektøren

Kommunestyret i Nærøysund 7. november 2024

Ordfører Amund Hellesøs om kommunestyrets kollektive ansvar for kommunedirektøren

- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken".

Hvor går grensen...

Mobilmast uten mobil i 15 år

Mobilmast uten mobil i 15 år

- Vi kan ikke skaffe mobildekning i Skrøyvdalen, om vi så ville. Kravet er at en offentlig instans må ta initiativet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Namdalinger som skoggangsmenn

Nordtrønderen og Namdalen 25. mai 1945

Namdalinger som skoggangsmenn

Kjøpmann, tidligere ordfører, Bjarne Krekling, Foldereid og Asbjørn Moe fra Nærøy, levde som skoggangsmannsliv fra september 1944 til i februar 1945.

1920 Anna fra Buøya
Amatørens teater

Amatørens teater

Salg av DPS-bygget skulle skaffe penger i en fart til den slunkne kommunekassen i Nærøysund. Det kommunestyret ikke visste, var at salget kunne drøye i åtte år. Dette på grunn av klausuler, som kommunedirektøren ikke fortalte noe om, da de overlot til ham å forberede salget.