Kontakt
Journalist Tarjei Leer-Salvesen har over 25 års erfaring som undersøkende journalist. I 2023 ga han ut boka «De modige - historier om varsling»
Jostein Skage
Publisert: 16.03.2025 kl 16:05
Sist oppdatert: 05.04.2025 kl 23:42
Publisert første gang 09.12.24 Med denne boka meldte han seg på debatten om hvordan varslere blir behandlet. I et debattmøte i Norsk Pen, 5. juni 2024, var det særlig oppmerksomhet om hvordan varslingsaker håndteres på vegne av fagbevegelsen. Der var han innleder som medlem av Varslerutvalget i Norsk Pen.
Boka ble omtalt i tidsskriftet Samtiden i april 2023. Der sa han blant annet:
– Jeg har møtt veldig mange varslere i arbeidet mitt som journalist. Samtalene handler nesten alltid om saken de varslet om, men jeg ser jo at dette er en viktig gruppe både for meg som journalist og for hele samfunnsdebatten. Nå ville jeg melde meg på i debatten om hvordan vi behandler varslerne, ved å dele flere varslerhistorier og mine egne refleksjoner.
– Gjengjeldelse etter varsling er en utfordring for mange. Her møter leseren også varslerne som har klart seg veldig bra. Jeg kommer med egne synspunkter på den juridiske beskyttelsen av varslerne, og noen tips og råd.
– Kritikken mot dagens varslervern som er lagt til arbeidsmiljøloven er kjent fra før. Varslingsutvalget (off. utvalg) foreslo en egen lov om varsling, noe jeg støtter. Det nye her er vel perspektivet mitt. Jeg er mer opptatt av hvordan det har gått med varslerne enn hva de varslet om. Og jeg lurer på hva vi kan lære av erfaringene til de jeg har intervjuet.
– Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet, spurte Samtiden – Når jeg er journalist til vanlig, er det litt vanskelig å holde tilbake når jeg blir interessert i sakene varslerne har tatt opp. Men denne gangen er det prosessene de har stått i som er det viktigste, og det er dette som er mest lærerikt for andre å lese om, sa Tarjei Leer-Salvesen til Samtiden.
Boka får du kjøpt her
– Jeg vil hjelpe dem som står i det samme som jeg har gjort. Jeg opplevde å være så alene. Ingen snakket med meg. De som er utsatt for fryktkultur trenger å vite at de ikke er alene.
Forsvaret av varslerinstituttet handler grunnleggende sett om ytringsfrihet vår i arbeidslivet. Det handler om retten til å si fra om alvorlige feil man observerer mens man er på jobb.
– Selvsagt skal både offentlig ansatte og tillitsvalgte kunne kommentere saker i egen kommune eller egen arbeidsplass som de er opptatte av eller har en mening om, sier Trond Ellefsen, leder for arbeidstakerorganisasjonen Delta.
Vikna fastslo i sitt etiske regelverk at kommunens ansatte hadde ytringsfrihet og kunne delta i samfunnsdebatten på internett. Dette etter at Bjørn Ola Holm og Vikna Venstre opprettet facebook-gruppa "Godt valg" i 2011
Om Nærøysund kommune bryter egne regler eller Grunnlovens krav om ytringsfrihet, er i verste fall en sak for Sivilombudet, måneder fram i tid. Verken politiet eller justisministeren vil bry seg, fordi lovbruddet er fritatt for straff.