Kontakt
– Selvsagt skal både offentlig ansatte og tillitsvalgte kunne kommentere saker i egen kommune eller egen arbeidsplass som de er opptatte av eller har en mening om, sier Trond Ellefsen, leder for arbeidstakerorganisasjonen Delta.
Jostein Skage
Publisert: 26.04.2025 kl 09:36
Første gang publisert 26.11.24 Ansatt har en lojalitetsplikt mot tjenesten og innbyggerne. Ansatte og tillitsvalgte har i tillegg helt åpenbart gode forutsetninger for å kunne delta i debatt og meningsutveksling og opplyse en sak både politisk og faglig, sier Ellefsen.
Ytringsfrihetskommisjonen Han viser blant annet til Ytringsfrihetskommisjonens utredning som betonte viktigheten av at offentlig ansatte deltar i det offentlige ordskiftet nettopp for å kunne bidra til å utvikle offentlige tjenester.
– Kommunens ledelse bør selv inspirere til og påpeke verdien av åpen og fri debatt. Det må være god takhøyde for ytringer. Det er selve kjernen i demokratiet. Ytringsfriheten er en menneskerett, påpeker Ellefsen.
Om du trodde at Rallkattlia bare eksisterte i universet til forfatter Arthur Arntzen? Da har du tatt tatt feil. Så vel Statens Kartverk, som vegkartet til Gratangen kommune kan dokumentere det.
- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken". Hvor går grensen...
Alle vet at det er forskjell på «Jørgen Hattemaker og Kong Salamo». Sånn er det ikke i Norges Lover, eksempelvis verken i Grunnloven §100, kommuneloven, forvaltningsloven, eller arbeidsmiljøloven.
Merete Lervåg, Ap: Hvor lav valgdeltakelse kan vi godta og fortsatt kalle dette et demokrati?
Hvor går grensen mellom personalansvaret for kommunedirektøren, og kommunestyrets rett og plikt til å uttrykke meninger om det som blir framført i det viktigste politiske organet i kommunen?
Vikna fastslo i sitt etiske regelverk at kommunens ansatte hadde ytringsfrihet og kunne delta i samfunnsdebatten på internett. Dette etter at Bjørn Ola Holm og Vikna Venstre opprettet facebook-gruppa "Godt valg" i 2011
Forsvaret av varslerinstituttet handler grunnleggende sett om ytringsfrihet vår i arbeidslivet. Det handler om retten til å si fra om alvorlige feil man observerer mens man er på jobb.
Om Nærøysund kommune bryter egne regler eller Grunnlovens krav om ytringsfrihet, er i verste fall en sak for Sivilombudet, måneder fram i tid. Verken politiet eller justisministeren vil bry seg, fordi lovbruddet er fritatt for straff.