Kontakt
Var det hensynet til kommunestyrets personalansvar for kommunedirektør Karl-Anton Swensens at ingen representant hadde kritiske spørsmål eller kommentarer etter hans påstand om at Namdalsavisa drev kampanje mot kommunen?
Jostein Skage
Publisert: 16.03.2025 kl 10:50
Sist oppdatert: 06.04.2025 kl 22:41
Publisert første gang 16. januar 2025 Saken ble tema i kommunestyret etter at Namdalsavisa hadde publisert flere kritiske artikler. Dette i form av intervju med helsearbeidere om fryktkultur, og deres syn på kommunedirektøren praksis i kontakten med tillitsvalgte i kommunen. Det førte til at to hovedtillitsvalgte forlot sine verv, og en sa opp jobben og flyttet fra kommunen.
Dette fant sted i kommunestyret 7. november 2024. Før representantene slapp til etter kommunedirektørenes orientering, minnet ordfører Amund Hellesø representantene om deres personalansvar for kommunedirektøren. Var dette årsaken til at kritiske spørsmål og kommentarer ble fraværende om innholdet i det kommunedirektøren hadde sagt like før?
Med andre ord hvor går grensen mellom personalansvar for kommunedirektøren og deres rett og plikt til å uttrykke meninger om det som blir framført i det viktigste politiske organet i kommunen?
Ingen minnet kommunestyret om at det er pressefrihet her i landet, og det er Namdalsavisa rett og plikt å formidle meninger eller erfaringer, selv om det er av negativ art.
Ingen sa noe om at ytringsfrihet er høyt skattet i det etiske rammeverket i Nærøysund. Det kommer til uttrykk både i arbeidsreglement som enhver ansatt måte forplikte seg til, samt i kommunikasjonsstrategien til kommunen. At Grunnloven forsvarer ytringsfrihet, kunne for ordens skyld ha blitt nevnt.
Ingen nevnte noe om at det var kommunens egne ansatte som sto opp, og tok belastningen av å ta opp ubehagelige saker. Det var altså ingen oppmuntring å få fra sin arbeidsgiver, selv om det er kommunedirektøren som konkret har personalansvaret. Det hører med at to av de som alarmerte forlot sine poster som hovedtillitsvalgte i Sykepleierforbundet og Delta. En av dem «flyktet» fra kommunen, som er den vanlige sjargongen om at helsearbeider slutter og forlater kommunen.
Ingen reiste spørsmål om kommunedirektørens habilitet, eller at det burde ha blitt igangsatt granskning av påstandene i artiklene. Der kommunedirektøren åpenbart er part i en sak som krever å bli undersøkt, for eksempel varslingssaker som framkommer i media, skal settes inn stedfortreder som såkalt settekommunedirektør, slik både kommuneloven og forvaltningsloven anviser. Nærøysund, Helse | «Fryktkultur» jager tillitsvalgte på flukt: – Til slutt sa det stopp (Namdalsavisa 4.11.24)
Nærøysund, Helse | Connie (28) og Svanhild (27) har flyktet fra helsesektoren: – Vil ha en jobb hvor jeg slipper å ha en klump i magen hver dag (Namdalsavisa 4.11.24)
Arbeidsliv, Arbeidskonflikt | Så lenge skuta kan gå (Namdalsavisa 4.11.24)
Nærøysund, Politikk | Kommunedirektør Swensen kritiserte Asplis (Sp) påstander om fryktkultur: – Kom ikke og si at vi ikke gjør noe med problemet (Namdalsavisa 29.08.24)
Ordførerens orientering i kommunestyret 7. november 2024
Kommunedirektørens orientering i kommunestyret 7. november 2024
– Selvsagt skal både offentlig ansatte og tillitsvalgte kunne kommentere saker i egen kommune eller egen arbeidsplass som de er opptatte av eller har en mening om, sier Trond Ellefsen, leder for arbeidstakerorganisasjonen Delta.
Om du trodde at Rallkattlia bare eksisterte i universet til forfatter Arthur Arntzen? Da har du tatt tatt feil. Så vel Statens Kartverk, som vegkartet til Gratangen kommune kan dokumentere det.
- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken". Hvor går grensen...
Alle vet at det er forskjell på «Jørgen Hattemaker og Kong Salamo». Sånn er det ikke i Norges Lover, eksempelvis verken i Grunnloven §100, kommuneloven, forvaltningsloven, eller arbeidsmiljøloven.
Merete Lervåg, Ap: Hvor lav valgdeltakelse kan vi godta og fortsatt kalle dette et demokrati?
Hvor går grensen mellom personalansvaret for kommunedirektøren, og kommunestyrets rett og plikt til å uttrykke meninger om det som blir framført i det viktigste politiske organet i kommunen?
Når loven sier en ting, og virkeligheten er enn annen, henger ikke lov og praksis sammen. Da forekommer det at klagesaker blir liggende uløste. Selv med Statsforvalteren innkoblet. Det betyr ikke at pasientene skal unnlate å kreve sin rett. Noen ganger fører det til endringer.
- Vi kan ikke skaffe mobildekning i Skrøyvdalen, om vi så ville. Kravet er at en offentlig instans må ta initiativet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
Kjøpmann, tidligere ordfører, Bjarne Krekling, Foldereid og Asbjørn Moe fra Nærøy, levde som skoggangsmannsliv fra september 1944 til i februar 1945.
Salg av DPS-bygget skulle skaffe penger i en fart til den slunkne kommunekassen i Nærøysund. Det kommunestyret ikke visste, var at salget kunne drøye i åtte år. Dette på grunn av klausuler, som kommunedirektøren ikke fortalte noe om, da de overlot til ham å forberede salget.