Kontakt
På vegne av sine kommuner inngikk Amund Hellesø og Steinar Aspli intensjonsavtale om sammenslåing av Vikna og Nærøy. Datoen var 13. juni 2016. Året etter var tvangssammenslutningen et faktum. I den inngikk også Leka og Bindal.
Jostein Skage
Publisert: 01.04.2025 kl 02:10
Sist oppdatert: 05.04.2025 kl 22:35
I mellomtiden var det avviklet rådgivende folkeavstemninger. Bortsett fra Nærøy var resultatene negative.
Intensjonsavtalen som Aspli og Hellesø inngikk besto blant annet en matrise over fordelingen av funksjonene mellom kommunene. Overordnet var at Rørvik og Kolvereid skulle være likestilte sentre i den nye kommunen.
Mens Kolvereid skulle ha hovedtyngden av kommuneadministrasjonen, skulle Rørvik være hoved-tilbyder av statlige og fylkeskommunale tjenester, utdanningstilbud med høgskole og universitetsutdanning. I det inngikk etablering av «Campus Rørvik» samt å knytte sammen utviklingsmiljøene ved YNVS og Val videregående skole.
Det ble også avtalt å nedsette en fellesnemd som skulle bestå av begge kommunestyrene og et arbeidsutvalg med fire medlemmer fra hver av kommunene.
Helt enighet ble de likevel ikke. «Dette dokumentet innehar en funksjonsfordeling det ikke er oppnådd full enighet om».
Naturlig nok ble det ingen tilsvarende avtaler med Leka eller Bindal. De motsatte seg ideen om å slå seg i hop med naboene.
Begrepet tvangsgutane anvender Stensvaag flere steder i boka. Det er myntet på Andre N. Skjelstad V, Helge Andre Njålstad Frp, Frank J. Jenssen H, og sjefen, kommunalminister Jan Tore Sanner. Uten dette firkløvret hadde kommunekartet sett annerledes ut i 2025. er en vanlig oppfatning.
Boka er utsolgt men finnes på bibliotek og gratis tilgjengelig i digital form.
Intensjonsavtalene som Amund Hellesø og Steinar Aspli inngikk i 2016 fikk forskjellig mottakelse i Vikna og Nærøy. Befolkninga sa nei til sammenslutning, og dermed en av kommunene som ble tvunget til å gå inn i storkommunen av Stortinget ett år senere, mens nærøyværingene sa ja, og dermed...
Jan Tore Sanner lovet frivillighet hvor kommuner ikke hindret andre å gå sammen. Bindal er ikke i vegen for noen, sa Lisbeth Berg-Hansen.
Ordfører Per Helge Johansen slapp «å vurdere» og følge sambygningen Kong Herlaug om å gå i haug om Leka enda en gang måtte kapitulere for statsmakten. Med hjelp fra Krf snudde flertallet på Stortinget 7. desember 2017, verken Bindal eller Leka skulle lenkes til Nærøy og Vikna.
Tilhengerne for en storkommune i Bindal var i hovedsak å finne i ytre deler av kommunen, blant annet på Bindalseidet. Her markerte venstremannen Magnar Bøkestad seg som forkjemper for felles kommune.
Selv om sammenslåing av Vikna og Nærøy langt fra var en ny ide, satte kommunereformen til Solbergregjeringen fusjonering på kartet. Det ble klart allerede da Erna inntok regjeringskontorene høsten 2013.
Når loven sier en ting, og virkeligheten er enn annen, henger ikke lov og praksis sammen. Da forekommer det at klagesaker blir liggende uløste. Selv med Statsforvalteren innkoblet. Det betyr ikke at pasientene skal unnlate å kreve sin rett. Noen ganger fører det til endringer.
- Vi har arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren. Det ivaretas av kommunestyret, mens ordføreren har det løpende arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren, sa ordfører Amund Hellesø, da han åpnet for innlegg etter kommunedirektørens orientering om "mediesaken". Hvor går grensen...
- Vi kan ikke skaffe mobildekning i Skrøyvdalen, om vi så ville. Kravet er at en offentlig instans må ta initiativet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
Kjøpmann, tidligere ordfører, Bjarne Krekling, Foldereid og Asbjørn Moe fra Nærøy, levde som skoggangsmannsliv fra september 1944 til i februar 1945.
Salg av DPS-bygget skulle skaffe penger i en fart til den slunkne kommunekassen i Nærøysund. Det kommunestyret ikke visste, var at salget kunne drøye i åtte år. Dette på grunn av klausuler, som kommunedirektøren ikke fortalte noe om, da de overlot til ham å forberede salget.